Hoppa till textinnehållet

Vanliga frågor och svar från företag

En kvinna lyssnar fokuserat på vad en man berättar, de sitter vid ett matbord med andra

Frågor om Swish för företag, priser, engagemangsbesked eller bankgiro? Här finns svaren på de vanligaste frågorna från företag.

Svaren på de vanligaste frågorna från företag

 • Engagemangsbeskeden hittar du under ”Dokument” i nya versionen av internetbanken företag och under ”Elektroniska dokument” i tidigare versionen av internetbanken företag. Så här gör du för att beställa ett nytt engagemangsbesked

 • På grund av rådande omständigheter har vi just nu långa hanteringstider vilket innebär att vi behöver prioritera våra befintliga kunder. För dig som vill ansöka om att bli kund hos oss är det därför längre väntetider än vanligt.

  Utöver det beror det på om allt underlag som behövs är inskickat och hur komplext ärendet är. Är handlingar och formalia korrekta går det snabbare än om komplettering behövs.

  Under tiden vi handlägger ditt ärende kan vi inte svara på hur lång tid det tar eller svara på enskilda frågor i ärendet.

  Vid ofullständiga ansökningshandlingar kan vi inte hantera din ansökan. Vi kan då skicka tillbaka ansökan för komplettering eller avslå ansökan. Det finns inga garantier att du blir föreningskund hos oss när du har skickat in ansökan.

  Gå in här för att läsa mer om vad du behöver göra för att bli föreningskund

 • Vårt erbjudande till enskilda företagare är tre olika paket, där bland annat bankgiro ingår. Först behöver du registrera din enskilda firma på verksamt.se för att få en F-skattsedel. Om du är privatkund hos oss går det sedan bra att ringa 0771-33 44 33 så hjälper vi dig att komma igång med det du behöver. Om du inte är privatkund hos oss måste du fylla i Ansökan ny företagskund och lämna in på närmaste bankkontor så hjälper vi dig där med det du behöver. Självklart måste vi i båda fallen först göra en bedömning av din verksamhet. Mer information om våra företagspaket

 • Snabbaste vägen är via internetbanken företag och där kan du ansluta dig till Swish företag. Viktigt att tänka på är att den som gör beställningen har rätt behörighet (rätt att teckna avtal Swish). Mer information om Swish företag

 • Företagets behörighetsadministratör kan lägga till en ny företagsanvändare direkt i internetbanken via menyn "Användare och behörigheter" och klicka på ”Lägg till ny användare”. Möjligheten att lägga till ny användare finns i båda versionerna av internetbanken. Som ett sista steg slutsigneras avtalet av firmatecknare. Den nya användaren kan sedan tilldelas olika behörigheter, även det görs direkt i internetbanken. Mer information om hur du går till väga

 • Kostnaden för företagets tjänster hittar du i den avisering som skickades ut per post i början av januari 2021. Från och med mars 2021 kommer avin för kostnader att vara digital och då hittar du ”Bokföringsavi avgifter” under ”Dokument” i nya versionen av internetbanken företag och under ”Elektroniska dokument” i tidigare versionen av internetbanken företag.

 • Återrapporteringen finns under ”Dokument” i nya versionen av internetbanken företag och under ”Elektroniska dokument” i tidigare versionen av internetbanken företag.

 • Digital anslutning för integration med Fortnox görs i nya internetbanken med E-signering (Mobilt BankID). Ansökan finns under menyn Bokföring/anslut bokföringssystem. Det tar cirka två bankdagar från att du skickat in ansökan till att anslutningen aktiveras. Observera att du behöver vara firmatecknare för att kunna teckna avtal.

   

  Integrationen innebär att du skapar betaluppdrag i ditt bokföringsprogram från programleverantören. Sedan skickas det automatiskt till oss och du godkänner betalningsuppdraget i internetbanken. När betalningen blivit utförd skickas återrapporteringen automatiskt till programleverantören, vilket underlättar din avstämning. Om du får inbetalningar via bankgironummer kommer även dessa att skickas automatiskt till programleverantören. Vi skickar även kontoutdrag en gång per dygn för de konton du valt att ansluta till tjänsten.

   

  En liknande integration till Visma e-Ekonomi kommer inom kort.

 • I både internetbanken och appen finns ett speciellt formulär för företagslån och våra andra finansieringar för företag. Du hittar det under sektionen Lån. Fyll i formuläret och skicka in det. För snabbare återkoppling skicka gärna resultat- och balansrapport efter senaste registrerade bokslut. Du får därefter en bekräftelse och vi ringer sedan upp dig för en kreditprövning.

   

  För att du ska kunna påbörja en ansökan digitalt behöver du ha nya versionen av internetbanken företag eller möjligheten att växla mellan nya och tidigare versionen av internetbanken företag.

Svar på fler företagsfrågor